LCHF för färskingar
LCHF förklarat
LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ca Lite kolhydrater och mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny benämning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som främst dokumenterade dieten samt gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han upptäckte att när folk minskade ner på socker, öl, bröd och andra kolhydrater så tappade de i kroppsmassa väldigt snabbt.
LCHF-dieten enligt Bantings bok glömdes bort under mitten av 1900-talet samt man började fokusera på att istället ta bort allt fett ur kosten, vilket också fungerar i teorin, men människor gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.
Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av mycket av goda maträtter som är rika på protein samt – före allt – fett. Det är ovant för folk som försökt gå ned i vikt fordom att plötsligt måste addera en massa feta rätter i sin mat, fettet som man tidigare trott var den fina figurens värsta motståndare!
Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fettvävnad ständigt delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nästan ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.
Proteinintaget ska vara på ca samma grad som man fordom också fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra fördelning tittar på ut ungefär såhär:
Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10
Detta innefattar alltså för genomsnittlig LCHF, varken superstrikt alternativt en aning mer frikostig. Vilken grad man själv mår bra av att ligga på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ned i kroppsmassa är det bra att förtära så en aning kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en enda kolhydrat under speciell tid för att maximera viktnedgången samt fettförbränningen.
Äta gott med LCHF
I begynnelsen kan det kännas tufft att avsäga sig livsmedel som fordom fyllt ens måltider, som pasta, ris, fralla, juice, rotfrukter – och godis självklart. Vad lägger man nu bredvid köttet? Samt hurdan ordnar man nu fredagsmys? Samt vad kan man inmundiga egentligen?
I frekvens med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter samt nya recept, allt för att göra dieten så alldaglig som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta och sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake samt några rutor mörk choklad då och då. Den som absolut undersöker möjligheterna i LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.
När det innefattar dryck så är bubbelvatten både gott och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till kolsyrat mineralvatten – oavsett man handlat det från affär alternativt kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.
I Aromhusets sortiment finns också kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta tjock yoghurt och vipsad grädde med och ihop med en alternativt ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.